Crimineel

 

“Zit je me nou in de zeik te nemen, of meen je dat serieus?”, hoor ik mezelf tegen mijn vriend Peter   zeggen. Vanwege de Corona situatie praten we via WhatsApp video even bij over de toestand in de wereld en hij heeft zojuist een van zijn nieuwe complottheorieën over deze crisis gelanceerd. Dit keer wel een heel absurde.

“Nou ja, ik zeg niet dat het zo is, maar het zou me niks verbazen. Er zitten hele goeie tussen, maar een hoop van die lui gaat het alleen maar om de centen. En die zijn geen haar beter dan andere criminele types en organisaties zoals banken en verzekeringsmaatschappijen”. Een oud stokpaardje van Peter waar ik inmiddels alleen maar om moet lachen. “Ja wat zit je nou te lachen? Weet je wat die lui dus hebben bedacht? Er zitten veel mensen al een tijdje thuis. Dat duurt nog wel even en die gaan zich vervelen. Of elkaar de hersens in slaan omdat ze 24 uur per dag op elkaars lip zitten. Dus wat is een mooie afleider en goede reden om een paar keer per dag het huis, partner en kinderen te ontvluchten? Precies, een hond. En laat nou toevallig in Brabant een hoop van die broodfokkers overvolle schuren met puppy’s hebben. Dus die hebben na een paar biertjes tijdens Carnaval hun criminele koppen bij elkaar gestoken en op een of andere manier ervoor gezorgd dat vanuit deze brandhaard de rest van Nederland werd besmet”.

Peter laat een stilte vallen, zodat zijn zogenaamd geniale theorie goed tot mij door kan dringen. “En het interesseert die gasten echt geen zak dat straks, als de crisis over is en we weer allemaal in de file staan om naar ons werk te gaan, die hondjes weer de hele dag zielig alleen thuis zitten. En dan zitten de nu bijna lege asielen in no time weer helemaal vol.

“Voor dat laatste ben ik inderdaad ook bang”, zeg ik. “Maar voor de rest, vriend, slaat het natuurlijk helemaal nergens op. En ik zou ook maar een beetje voorzichtig zijn want ik denk dat deze heren in Brabant hier niet zo blij mee zijn.”

“Ook dat maakt ze geen bal uit”, zegt Peter, “want die kunnen inmiddels niet meer lachen van de centen”. Hij is even stil en zegt dan lachend: “kom laten we een online biertje nemen, jij trakteert, je dacht echt dat ik het meende he”!

 “Ja”, zeg ik. “Maar feit blijft wel dat die Corona waarschijnlijk binnen een jaar over is en dat de gemiddelde leeftijd van een hond een jaartje of 13 is. Ja triest, nou ja PROOST op onze gezondheid en die van de hondjes”!