Hier en Nu

 

Onze verhuizing nadert. De fase van hypotheekadviseur, bank, makelaar, notaris en duizend aan te leveren (en vaak pas met veel moeite terug te vinden) documenten is bijna voorbij. Het bord ‘Verkocht’ staat in onze voortuin en we zitten nu in de fase van 100 lege verhuisdozen in de schuur, 10 inmiddels gevulde verhuisdozen op zolder, 1001 verf-, behang en laminaat-monsters en diverse bezoeken aan bouwmarkten, interieurzaken en tochtige ‘garage-sales-loodsen’.

 

Het is ook de fase waarin verschillen in karakter van mij en mijn vrouw regelmatig opduiken. Zij wil (terecht) zaken regelen waarvan ik (onterecht) mezelf hoor zeggen dat ‘we daar nog tijd genoeg voor hebben’.

Zij legt geduldig voor de 15e keer de kleurstalen op tafel om nog eens te kijken of die kleur muurverf wel de beste is. Omdat ik me vooraf slecht kan voorstellen hoe het er dan straks uit zal zien, heb ik vaak niet zo’n duidelijke mening. Of stel die regelmatig bij, waarop mijn vrouw regelmatig zucht dat het mij ’blijkbaar niets uit maakt’. Tot zover de huwelijkse verhuisperikelen.

 

Het is ook de fase waarin het enthousiasme van een nieuwe woning en omgeving vooral ’s ochtends bij het ontwaken plaatsmaakt voor aanvallen van lichte paniek. ‘Gaan we het allemaal wel op tijd redden? Hebben we daar tijdig gas, elektriciteit en internet? Wat nou als we het niet leuk vinden en heimwee krijgen naar het oude huis? En hoe lang geef je jezelf en elkaar de tijd om te wennen? Wanneer dat soort gedachten de boventoon voeren word ik jaloers op Mevrouw Jansen. Die heeft daar totaal geen last van. Zij leeft zoals alle honden vooral in het ‘hier en nu’. Ligt dus heerlijk ‘Zen’ in haar mandje, onwetend wat vandaag en morgen haar zal brengen. En kan en hoeft zich dus ook helemaal niet druk te maken over zaken die mogelijk niet goed gaan. Straks loopt ze gewoon het nieuwe huis in zonder enig besef dat dit haar nieuwe huis is. En wanneer ze dan in haar mand ligt vindt ze het wel of niet leuk op dat moment. Haar maakt het geen bal uit of de wifi het wel of niet doet. En of de gordijnen passen bij de kleur van de muur. Zolang we maar tijdig haar voer uit een verhuisdoos tillen vindt zij het prima. Wat moet dat heerlijk zijn. Als wij mensen iets van onze honden kunnen leren dan is dit het wel. Het zou ons een hoop stress en energie besparen.