Touchdown

 

Wanneer Angela Merkel op bezoek gaat bij Vladimir Poetin in het Kremlin, kan ze zich leukere uitstapjes voorstellen. Van een echt hartelijke ontvangst en een warm gesprek zal geen sprake zijn. Eerder van een soort Siberische kilte die ze ook heeft ervaren bij vorige ontmoetingen. Poetin daarentegen ziet wel erg uit naar het gesprek. Hij heeft namelijk een verrassing voor Merkel en verheugt zich op haar reactie. Zoals een goed ex-KGB-er betaamt weet hij namelijk dat Merkel angstig is voor honden. Vooral grotere honden. En laat Poetin nu net een grote zwarte Labrador op de loonlijst van het Kremlin hebben staan. Het loopt precies volgens zijn scenario. Eerst laat hij haar een tijdje wachten voordat ze de zaal binnen mag komen waar Poetin is. Na een kille handdruk zonder oogcontact gebaart Poetin dat ze plaats mag nemen in een grote fauteuil waar Angela Merkel volledig in verzuipt. Het is hiermee inmiddels 2-0 voor Poetin. Wat Merkel niet kan vermoeden is dat Poetin zijn naaste medewerker opdracht heeft gegeven om de zaaldeur op een kier te laten staan. Op het moment dat Merkel probeert de ijzige stilte te doorbreken, komt de fors uitgevallen hond -laten we hem om privacy redenen maar Boris noemen- de zaal binnen. Bij Merkel breekt het klamme zweet uit en haar hartslag verdubbelt wanneer de hond ook nog op haar af loopt en zijn enorme kop in haar schoot drukt. Tevreden ziet Poetin vanuit zijn zetel toe hoe de Duitse bondskanselier angstvallig probeert kalm te blijven. Als goed getrainde KGB-er ziet Poetin onmiddellijk aan haar lichaamstaal dat ze van haar stuk is. TOUCHDOWN! De wedstrijd is al gewonnen voordat hij is begonnen.

 

Merkel is niet de enige staatspersoon die door Poetin is geïntimideerd met zijn hond. Zo vertelt oud- president van Amerika George W. Bush dat hij na zijn presidentschap diverse wereldleiders heeft geschilderd, waaronder Poetin. En dat Poetin tijdens deze ontmoeting de hond van Bush, Barney, belachelijk maakte. “Mijn hond is groter en sterker” zei Poetin tegen Bush. “Dat Poetin daarop let, zegt iets over zijn karakter”, meent Bush. Ik denk dat hij gelijk heeft en snap nu nog beter waarom Poetin geen respect heeft voor Obama en zijn Portugese waterhonden. “Een echte vent met ballen wil toch niet met zo’n opgeschoren poedel gezien worden”  zal Poetin ongetwijfeld denken.

 

Trump is gewaarschuwd. Naast mogelijk compromitterende beelden heeft Poetin nog meer troeven achter de hand. Ik adviseer Trump om een stevige Mastiff toe te voegen aan zijn beveiligingscorps. Kijken wat de reactie van Poetin hierop is. Ik heb liever dat ze hun machowedloop via hun honden houden dan via de ‘rode knop’.